Specialisten in Strafrecht, Contracten en Familierecht

02 juli 2019

De Eilandadvocaat en het Gestrande Huwelijk

Vaak is het huwelijk de mooiste dag van je leven. Zeker op Texel zijn er tientallen prachtige plekken om elkaar het jawoord te geven. Denk aan het strand en de zee, op de Teso-boot, midden in de Slufter, bij de vuurtoren, aan een parachute of tussen de zeehonden bij Ecomare (mag dat al?). Helaas duurt eeuwig soms niet voor altijd en komen de echtelieden na verloop van tijd tot de conclusie dat ze uit elkaar willen gaan: het huwelijksbootje is gestrand.


Uiteraard is scheiden nooit leuk. Voor niemand niet en zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn. Vaak wordt gedacht dat het met jonge kinderen ‘erger’ is en dat kan vaak zo zijn, maar ook bij grotere of zelfs volwassen kinderen kan een scheiding van hun ouders veel verdriet veroorzaken. Gelukkig is er tegenwoordig minder taboe op scheiden en op kinderen van gescheiden ouders. Bovendien is dat allang geen uitzondering meer. Scheiden is steeds meer maatschappelijk geaccepteerd en de mensen kunnen na de echtscheiding door met hun nieuwe leven.
Toch zijn er een aantal zaken die voormalige echtgenoten nog aan elkaar kunnen binden. Als er kinderen zijn in het huwelijk dan gaat het natuurlijk er in de eerste plaats om dat er een goede omgangsregeling bestaat met de niet verzorgende ouder. Dit lijkt logisch, maar tussen wens en haalbaarheid kan een groot verschil zitten. Steeds vaker wordt er gestreefd naar co-ouderschap, waarbij beide ouders om de week een gelijke verantwoordelijkheid in de opvoeding en verzorging nemen. Maar is dat niet haalbaar door bijvoorbeeld werk of gewoon niet wenselijk, omdat de ouders afspreken dat (meestal) de moeder het grootste deel van de verzorging op zich neemt, dan kan voor een omgangsregeling op maat worden gekozen. Wij zien in de praktijk dat de minderjarige kinderen vooral baat hebben bij duidelijkheid en dat ouders niet blijven kibbelen over de ‘verdeling’ van het kind. Als er eenmaal werkbare afspraken zijn, wijk daar dan bij jonge kinderen niet te veel vanaf. Tieners gaan vaak meer hun eigen weg, maar ook zij hebben behoefte aan duidelijkheid vanuit beide ouders. Ook omtrent regels van wat mag niet en wel mag (denk aan uitgaan, roken en het gebruik van alcohol en drugs). Zeker in het begin van de nieuwe situatie is duidelijkheid over de omgang erg belangrijk voor kinderen.

Naast de omgangsregeling zullen er bij echtscheiding zaken geregeld moeten worden rondom de voormalige echtelijke woning, de verdeling van de inboedel en zal de vraag worden gesteld of er alimentatie moet worden betaald. Advocaten beseffen dat uw hoofd er vaak het minst naar staat om over al deze zaken zonder emotie te beslissen of een mening te vormen. Laat u daarom tijdig informeren over uw situatie en bespreek in goed vertrouwen met uw advocaat hoe u de zaken het liefst zou regelen. Op die manier kunt u samen met uw advocaat in redelijkheid tot een compleet voorstel komen, over alle zaken die uiteindelijk uit het gestrande huwelijksbootje geborgen moeten worden.

 

Terug naar overzicht Actueel

Bel nu rechtstreeks met een van onze strafpleiters

mr G.I. Roos
06-24 89 55 50

Stuur een e-mail
Toon profiel