Specialisten in Strafrecht, Contracten en Familierecht

Rijden onder invloed

Het is mogelijk dat de officier van justitie u ervan beschuldigt dat u onder invloed van alcohol en/of drugs een motorvoertuig hebt bestuurd. In bepaalde gevallen kan en moet de politie zelfs uw rijbewijs invorderen. Uiterlijk binnen tien dagen na de dag van de invordering moet vervolgens de officier van justitie beslissen of u uw rijbewijs wel of niet terugkrijgt. Zeker bij inhouding kan dat behoorlijk negatieve gevolgen voor uw werk/onderneming en uw gezin opleveren. U mag in dat geval namelijk niet meer rijden en dat kan vele maanden duren. Gaat u wel rijden dan pleegt u daarmee een strafbaar feit en bent u nog verder van huis. Overigens is het niet zo dat wanneer de politie en justitie uw rijbewijs niet afpakt, de rechter geen rijontzegging kan opleggen. Dat kan namelijk wel met alle gevolgen van dien. In Nederland staan er zeer hoge geldboetes en lange ontzeggingen van de rijbevoegdheid voor het rijden onder invloed.

Of u nu uw rijbewijs wel of niet kwijt bent, wij adviseren u om zo snel mogelijk een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat kan namelijk beoordelen of de blaas- en/of bloedtest technisch klopt, de politieagenten bevoegd zijn en de overige voorschriften zijn nageleefd. Pas als deze zaken in orde zijn komt het pleiten voor een zo laag mogelijke straf aan de orde. Uitgangspunt is daarbij natuurlijk dat u uw rijbewijs terug krijgt en houdt gelet ook op uw persoonlijke omstandigheden.

Waar u verder rekening mee dient te houden is dat u naast justitie ook te maken kan krijgen met het CBR die u een maatregel of onderzoek oplegt. Het CBR kan zelfs uw rijbewijs ongeldig verklaren! Deze procedure staat los van de strafrechtelijk procedure, al voelt het natuurlijk als dubbele straf.

Ons kantoor is zwaar gespecialiseerd in dit soort zaken. Wij kunnen u helpen om uw rijbewijs terug te krijgen en te houden.

Bel nu rechtstreeks met een van onze strafpleiters

mr V.C. Van der Velde
06-53 79 55 46


Toon profiel